Portal Istinomer nedavno je lansirao dodatak Proveri me. Testirali smo ga i nemamo ozbiljnije zamerke

Piše: Lazar Čovs ([email protected]) // Foto: Screenshot

Pre desetak dana, portal Istinomer, koji se bavi proverom istinitosti izjava političara i javnih funkcionera, lansirao je besplatan dodatak za Hrom i Fajerfoks pomoću kojeg u svega dva klika možete poslati ekipi Istinomera izjavu na proveru.

Kako je navedeno u Istinomerovom najavnom videu, aplikacija radi na sajtovima BlicKurirTelegrafSrbija danas i Espreso, međutim više medija među kojima je i Danas prenosi da aplikacija radi i na sajtovima „rs.n1info.com i Danas.com”. Kako Danas.com ne postoji, pretpostavili smo, a kasnije i potvrdili da je ipak u pitanju Danas.rs. Testom i uvidom u dokumentaciju utvrdili smo da Proveri me radi na rs.n1.info.com, doduše i na bosanskom i na hrvatskom, što je verovatno propust.

Dodatak se instalira vrlo brzo i jednostavno, nema nikakvih dilema niti nejasnoća, težina instalacije je 1/10. Ikonica Istinomera će vam se nakon instalacije pojaviti u produžetku adresne linije (klik ovde ako ne znate šta je adresna linija, ali opis na Vikipediji je kao da ga je pisao vaš nastavnik tehničkog iz osnovne) i klikom na nju možete pratiti da li je na vaše upite odgovoreno.

Do zaključenja ovog teksta na moje upite nije odgovoreno, ali kako je najavljeno, očekujem da se hajlajt iz svetlosive oboji u žutu, odnosno crvenu boju za neutvrdivu, odnosno neistinitu izjavu, a istinite valjda u zelenu, ako bude takvih.

Kako na testiranim sajtovima Srbija danas, Danas i hrvatskog N1 sve radi kako je najavljeno, osnovano pretpostavljam da je tako i sa ostalima.

Doduše, primetili smo na sajtu portala Espreso da dodatak markira i ponovljeni tekst, čak i ako je različito formatiran, iako smo ga označili samo jednom, što mi ne deluje planirano, ali mislim da u praksi ne može da napravi neki propust.

Pažnja! Ako planirate da zadržite pažnju, preskočite ovaj pasus i odskrolujte malo dole, sledi tehnički mumbo-jumbo

Ono što može biti problematično je to što Proveri me u tagu doda klasu .light-gray za markiranje prijavljenog teksta (još ne znam koje klase koristi za proveren a neocenjen, za istinit i za neistinit), a ukoliko autor sajta već ima definisanu ovu klasu nekako drugačije, sa CSS većeg prioriteta. U praksi to znači da bi umesto diskretnog svetlosivog hajlajta to moglo da transformiše tekst u metar visoka tirkizna slova (malo karikiram, ali samo da bih vas zabavio jer sigurno među vama ima onih koji pojma nemaju o čemu trućam u prvoj polovini ovog pasusa).

U svakom slučaju savet developerima da http://*.n1info.com/* prebace u http://rs.n1info.com/* i https://*.n1info.com/* u https://rs.n1info.com/*.

Ovde nastaviti, čuj mene otvoriti, nastavi ti

Od ostalih primjedbi, MENI bi bilo draže da addon ima neki sopstveniji identitet i da je ikonica „verifikastijeg” izgleda, kao i da npr. nudi pop-up ili sidebar pregled u koliko slučajeva je Savet za štampu presudio protiv medija, koliko imaju detektovanih lažnih vesti na sajtovima FakeNews Tragač i Raskrikavanje i sl. Naročito ako je to izvedeno i sa nekim jasnim objašnjenjem značaja medijske samoregulacije itd. Tada mislim da bi domašaj ovog addona bio primetno veći nego što je sada, ako uopšte pretpostavimo veliki broj korisnika. Međutim, cenim da je dobar deo funkcija i izgleda bio koncipiran pred izbore 2016.

Jedina ozbiljnija zamerka koju imam je to što iz nekog razloga kreator aplikacije ima uvid u vaš browsing history (listu sajtova koje ste i kada ste posetili), što mi nikako ne liči na Crtu, koja je osnivač Istinomera… Ali nije isključeno da je nešto poput toga neophodno za ispravno funkcionisanje aplikacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here