Cukerberg sendvičara

Naime, fejzbukova aplikacija “Election day” (izborni dan) prisutna je od 2016. godine i (naravno) prvo se pojavila pred američke izbore. Fejzbukova zvanična politika po ovom pitanju jeste da oni samo podsećaju ljude kada su izbori, kako bi im pomogli da ostvare svoja demokratska prava i da nikada ni na koji način ne podržavaju ni jednog kandidata.

No photo description available.
Skrinšot sa profila autora teksta

Ovakva vrsta kampanje naziva se GOTV – Get out the vote (izvabi glas) i odnosi se na podizanje izlaznosti što je u gotovo svakom hipotetičkom scenariju dobra stvar za demokratiju (postoje izuzeci kada su lažni demokratski izbori paravan za legitimizaciju nedemokratskog režima).

Od 2017, nadalje, FB je između ostalog ponudio i svoju Townhall opciju (opet, pretežno namenjeno biračima na američkim izborima) koja omogućava kandidatima da predstave sebe i svoje programe. Tviter je od pre recimo 2 godine pored redovne “plave validacije” uveo i “validaciju” zvaničnih kandidata kako bi se sprečilo širenje dezinformacija iz neautentičnih izvora.

U Srbiji je slično podsećanje bilo prisutno za predsedničke izbore, ali je prošlo dosta nezapaženo i diskretno, međutim danas izgoreše mreže od toga.

Skrinšot sa privatnog profila, delimo uz saglasnost

Sa jedne strane, ovo jeste informativno i zabavo, jer postoje i fidovi glasača i može svašta novo da se vidi i pročita o motivima i idejama ljudi.

MEĐUTIM, kasnije smo videli da je FB bio vrlo rad da svoje podatke o tome ko je izašao na izbore podeli sa onima koji plate. Naravno, to funkcioniše “anonimizovano” kao big data i zapravo se nudi (gotovo isključivo) mogućnost da plasirate oglase odabranoj grupi. Da naciljate, targetirate nekoga ko je glasač, ili ko je ranije glasao, a sada ne, ili ko je registrovani glasač demokrata i glasao je na polumandatnom preseku za predstavnike, a želite da mu plasirate oglas pred predsedničke izbore.

Pa još ako to targetiranje ukrstite sa primanjima, sa time da li su lajkovali LGBT stranice, ili konfederacijske stranice, ili su privrednici ili su visoko obrazovani, otvara vam se (kao stranci, kao direktoru kampanje, kao nekome ko je zaposlen u marketingu…) da plasirate vrlo specifične oglase za vrlo specifičnu grupu ljudi.

Prosto rečeno, umesto sačmare, koristite snajper. 
Dodatno, Fejzbuk piksel, fenomenalan je alat koji može da se kombinuje sa ovim targetiranje, ali o tome neki drugi put, da vas ne gnjavim previše.

Ako vas zanima više o zloupotrebama i o tome čemu sve ovo otvara vrata, guglajte “Kembridž analitika”, sjajna je priča. Možete početi odavde, recimo.

Šta da vam kažem, slobodno kliknite, ali očekujte da ćete biti naciljani. 😉

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here