susam
Izvor: Pezibear, Pixabay

Dvocifreno medija juče je prenelo saopštenje kompanije Delez Srbija o povlačenju Premia susama sa tržišta zbog etilen-oksida.

Skoro niko nije objasnio svojim čitaocima šta je etilen-oksid, kako se on našao u susamu, kada i gde je nastao problem, ali bezmalo svi su preneli da “kompanija Delez Srbija ima izuzetno visoke standarde kvaliteta i bezbednosti proizvoda” i da “ozbiljnu pažnju poklanja kontroli kvaliteta i bezbednosti, a kako bi u potpunosti bila sigurna u ispravnost proizvoda, zajedno sa akreditovanim laboratorijama kontinuirano sprovodi i obimna dodatna laboratorijska ispitivanja” i da su ovu “kontrolu sproveli samoinicijativno“.

Kada neka kompanija pošalje saopštenje za medije, interes im je skoro uvek promocija, a kada je u pitanju tzv. krizni menadžment, cilj im je da oni budu ti koji će diktirati narativ nekog problema, ako uz to može da se dobije malo pozitivnog imidža, to je uvek bonus.

Mediji još javljaju da su njihovi marketi koji prodaju ovu robnu marku Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go i da kupci mogu vratiti Premia susam od 100g i bez fiskalnog računa.

Etilen-oksid je izuzetno kancerogeno jedinjenje koje je je (polu)proizvod u procesu proizvodnje antifriza, sredstava sa čišćenje i pesticida. Neke studije pokazale su negativne posledice i poreproduktivno zdravlje.

U susam je došao kao pesticid, skoro sigurno kao insekticid. U EU i Japanu zabranjena je njegova upotreba u zaštiti bilja i strogo se reguliše za druge svrhe.

U više od 20 evropskih država (ja brojao) došlo je do povlačenja proizvoda, do vraćanja uvezenog susama u Indiju ili su nađeni kontaminirani proizvodi koji sadrže susam. Više medija je još u novembru ovo javilo, a u Srbiji je ovo tema u februaru.

Šta je sa muslijem? Krekerima? Humusom? Od kada je ovo počelo, koje kontaminirane količine su već u zemlji? I zašto, ali zašto čekamo da pojedinačna belgijska kompanija svojim tempom (hehe, tempom) najavi ovo.

Ako vas zanima više o etilen-oksidu u Evropi, ovaj rad mi deluje kvalitetno i pouzdano.

Kako su naši mediji to obradili?

PREPISALI SU SAOPŠTENJE, konkretno – većina je popila penal.

Popiti penal znači preneti saopštenje tačno onako kako je hteo pošiljalac. U pitanju je tipična početnička greška i realno se često dešava – obično studentima na praksi.

Prenošenjem saopštenja ne bave se novinari. Osnovni minimum je da se iz njega izvuče vest i izbaci u lid (prvi informativni pasus, često prva rečenica). Još mi je zanimljivije što ima nekoliko ljudi koji su mrtvi ozbiljni uzeli i potpisali te tekstove kao da su oni na njima nešto zapravo radili. Šta je tu autorsko? Plagijat nekog korporativnog PR-a, bukvalno.

Jedna koleginica je čak (vidi se po potpisima na slici) nabavila pakovanje susama, načela ga i malo prosula da napravi malo originalniju fotografiju od ostalih. ŠTO JE SUPER INICIJATIVA. I bilo bi dobro da se negde u tekstu nalazi makar reč “pesticid” ili “kancerogeno” ili bilo šta što je zapravo informativno i što je nastalo kao produkt rada novinara, a ne prepisivanja saopštenja.

Elem, ispod imate kako su neki od medija obradili vest. Ne znam da li vas zapravo zanima, ali eto – meni je bilo zanimljivo.

Ovaj tekst, ovaj sajt, kao i drugi tekstovi i sajtovi koje pravim i pišem, mogući su zahvaljujući mojim Patronima. Ako vi hoćete da me častite kafom, možete to da uradite u samo nekoliko klikova.

Lazar Čovs

 


Magazin za penzionere Penzin.rs je temeljnije obradio vest, sa kratkim opisom etilen-oksida, problematike i dozvoljene koncentracije – maltene školski primer dobre proširene vesti napisane na osnovu saopštenja.

Integralno saopštenje preneli su RTS, Nova S, Politika, B92, Novosti, Nova ekonomija, 021, Danas, Informer, BizInfo, Mondo, Kurir i drugi.

RTS jeste linkovao na vest iz prošle nedelje koja objašnjava da je 17,8 tona susama iz Indije vraćeno uvozniku sa granice nakon što je fitosanitarna inspekcija utvrdila nedozvoljenu koncentraciju etilen-oksida.

N1 je minimalno proširio saopštenje i linkovali su svoje povezane vesti koje su agencijske. Nadamo se novinarskoj inicijativi koja će proširiti i produbiti temu.

Ne značajno bolje od N1 i li RTS, ali i dalje neočekivano dobro, temu je obradila biznis sekcija Telegrafa, za koji deluje da je inicijalnu vest o susamu na granici objavila prva ili među prvima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here